Standaard binnendeuren vervangen

Standaard binnendeuren vervangen

Veel nieuwbouwwoningen worden al decennialang opgeleverd met standaard deuren. Over het algemeen zijn dat vlakke witte deuren. Op enig moment zijn deze standaard deuren, die nimmer gemaakt zijn met het oog op duurzaamheid en degelijkheid, onvermijdelijk aan vervanging toe. Omdat ze slijtplekken of andere beschadigingen vertonen, omdat ze verkleurd zijn of omdat u erop uitgekeken bent. Deze standaard deuren zijn geplaatst in standaard kozijnen die ook niet de schoonheids- en duurzaamheidsprijs verdienen. Vervanging ligt voor de hand. Maar hoe vervangt u standaard deuren en standaard kozijnen?

Standaard binnendeuren

De gemiddelde projectaannemer kiest er vaak voor om standaard binnendeuren af te hangen in nieuwbouwwoningen. Dat zijn vlakke witte deuren, vaak in een opdekuitvoering. Stompe standaard binnendeuren komen soms voor, maar aangezien een stompe deur complexer is om af te hangen zullen in nieuwbouwwoningen vaker opdekdeuren worden toegepast. Een aannemer kan opdekdeuren snel en zonder al teveel moeite plaatsen, wat natuurlijk interessant is.

U vraagt zich af wat het verschil is tussen een stompe- en opdekdeur? Het verschil tussen een stompe- en een opdekdeur herkent u met name aan de sluitzijde van de deur, het deel waar zich de deurkruk bevindt. Is de zijkant van uw deur hier vlak en valt zijkant van de deur volledig in het kozijn, dan is het een stompe deur. Bevindt zich aan de zijkant van de sluitzijde een rand die uitsteekt en tegen het kozijn valt bij sluiten, dan is er sprake van een opdekdeur. Voor een uitgebreide uitleg over stomp en opdek verwijzen wij u graag naar ons uitgebreide artikel over deze begrippen.

Boarddeur

Een standaard vlakke witte deur wordt over het algemeen een boarddeur genoemd. Zo’n deur bestaat uit een houten frame met daartussen veelal een kartonnen honingraatvulling. De voor- en achterzijde van deze deur bestaan uit twee dunne MDF platen (of andere vezelplaten) die wit worden gespoten, overtrokken worden met een witte folie of worden gelamineerd met een dunne gladde witte meubelplaat.

Een kenmerk van een boarddeur is dat deze zeer licht is, wat natuurlijk te maken heeft met het materiaal waarmee deze is opgebouwd. Ook zal een boarddeur goedkoop zijn in aanschaf. Ze zijn namelijk snel machinaal en in grote aantallen te produceren en het benodigde materiaal is goedkoop.

Een boarddeur is wel een kwetsbaar product, kent geen lange levensduur en is feitelijk ook slechts gericht op het functionele aspect van een deur (het afsluiten van twee afzonderlijke ruimten). Zo’n vlakke witte deur doet totaal niets voor uw woonsfeer. Het is een min of meer onzichtbaar element in uw huis. Maar fraai, sfeervol en duurzaam, nou nee!

Wilt u één zo’n deur vervangen, dan komt u vaak voor een dilemma te staan. Precies dezelfde deur zal namelijk in veel gevallen (afhankelijk van de leeftijd) niet meer verkrijgbaar zijn. En mocht dit wel het geval zijn, dan zult u vaak zien dat uw bestaande deuren door de tijd verkleurd zijn. U kunt dit natuurlijk oplossen door alle deuren op de bewuste verdieping van uw woning te vervangen door nieuwe boarddeuren, maar dan heeft u nog steeds geen fraaie en duurzame deuren. 

Standaard kozijnen

Wat geldt voor standaard deuren geldt natuurlijk ook voor standaard kozijnen. Vaak met een kwetsbare (structuur)folie overtrokken stalen- of gespoten vurenhouten kozijnen, soms met boven- en/of zijlichten (glas boven- of naast de deur). Standaard deuren en standaard kozijnen zijn, vanaf de fabriek, volledig op elkaar afgestemd en zeer snel te plaatsen door de aannemer. Een nieuwe deur in een bestaand standaard kozijn hangen is mogelijk, maar dan moet er wel zeer nauwkeurig gemeten worden.

Een standaard kozijn is over het algemeen niet fraai te herstellen bij beschadigingen. En eerlijk gezegd zijn ze esthetisch ook verre van mooi. Ze zijn functioneel, maar een bijdrage aan uw woonsfeer leveren ze niet. Ze ogen kil, ongeïnspireerd en daadwerkelijk als een in groten getale geproduceerd fabrieksproduct.

En dan die boven- en zijlichten! Veel mensen ondervinden hinder van het licht wat hier doorheen valt of willen wat meer privacy. Sommigen hebben daarom gordijnen gehangen voor de boven- en zijlichten, deze beplakt met een folie of een andere vorm van huisvlijt toegepast om het doorzicht en lichtinval te verminderen. 

Het oog wil ook wat

Standaard vlakke witte deuren en standaard kozijnen hebben alleen een functioneel aspect. Ze vallen niet of nauwelijks op en doen daarom ook niets voor de sfeer in uw woning. Deuren maken een groot deel van uw woning uit en zijn daarin zeer bepalend voor de sfeer. Mist uw woning sfeer, dan zou dat maar zo kunnen liggen aan het feit dat u standaard deuren heeft.

Wilt u meer of een andere sfeer in uw woning, dan is het zeker aan te raden om in eerste instantie eens aandachtig naar nieuwe binnendeuren te kijken en de standaard witte vlakke deuren links te laten liggen. Deuren zijn namelijk in zoveel meer uitvoeringen verkrijgbaar. Eicq heeft zeer fraaie strakke binnendeuren in verschillende soorten eikenhout. U kunt zelfs uw eigen Eicq binnendeur ontwerpen! Ook heeft Eicq fraaie eikenhouten kozijnen in verschillende soorten eikenhout, met- of zonder sierlijst.

Eikenhout in uw woning verbetert onmiddellijk de woonsfeer, ongeacht uw woonstijl. Elke deur en kozijn zijn uniek, de natuur schenkt ons nou eenmaal de fraaie en telkens wisselende tekening van eikenhout. De verschillende patronen, verdeeld over diverse deuren en kozijnen, versterken elkaar tot een uniek, natuurlijk en fraai harmonieus beeld.

Een standaard deur + kozijn die elke vorm van identiteit en duurzaamheid ontberen of een Eicq binnendeur met Eicq kozijn die een waar statement vormt in elke interieurstijl en waar u een leven lang van kunt genieten. Aan u de keuze. 

Kozijnen met boven- en/of zijlichten

Stel u heeft een kozijn met een bovenlicht en u wilt het liefst van dit raam af. Wat te doen? Eicq heeft plafondhoge kozijnen en deuren in het assortiment. Dat oogt heel fraai, zo’n plafondhoge deur. Hetzelfde geldt voor kozijnen met zijlichten. Een bredere Eicq binnendeur kan ook zeer fraai ogen. En stel dat de uitzwaai van zo’n brede deur met traditionele scharnieren te fors zou worden (uw meubels versperren de grote uitzwaai) dan is een taatsdraaiende deur of schuifdeur ook een goed idee. Maar Eicq kozijnen met boven- en zijlichten zijn wel degelijk ook mogelijk. Qua glassoorten kunt u dan kiezen uit transparant glas of mat glas (lichtdoorlatend en tevens privacy).

Eicq binnendeuren en kozijnen passen zich volledig aan bij uw wensen en de mogelijkheden van uw woning. Onze dealers kunnen u perfect adviseren.

Zelf standaard binnendeuren vervangen

Onderschat zeker het verwijderen van uw oude standaard deur en kozijn niet. Het laatste wat u wilt is uw wanden, plafond en vloer beschadigen. Het zal niet voor het eerst zijn dat een klus een andere klus in de hand werkt. Bent u handig en weet u precies wat u te wachten staat, dan staat niets u in de weg om zelf de oude kozijnen en binnendeuren te verwijderen en de nieuwe kozijnen en binnendeuren te plaatsen. In alle andere gevallen: laat het aan de professional over. Die is ook in staat om nauwkeurig te meten en u te adviseren over de technische (on)mogelijkheden. Verwijderen en afvoeren van uw oude standaard deuren en standaard kozijnen is ook mogelijk. En het plaatsen van uw nieuwe kozijnen en deuren zal perfect uitgevoerd worden. Want hoe mooi uw nieuwe kozijnen en deuren ook zijn, alleen van een perfect geplaatste deur kunt u echt genieten. 

Woonsfeer natuurlijk.