noesten in eikenhout

Noesten in eikenhout

Naast Eicq Elegance 1ste keus, Eicq Elegance rustiek en Eicq Elegance scratch kunt u binnen de serie Eicq parket binnendeuren kiezen uit verschillende kwaliteiten eikenhout: extra rustiek, rustiek, bis of 1ste keus. Daarnaast heeft Eicq ook parket binnendeuren vervaardigd uit balkenhout of barnwood.

Maar wat betekenen extra rustiek, rustiek, bis of 1ste keus nou eigenlijk?
Kort gezegd geven deze omschrijvingen aan of het hout meer of minder noesten, grotere of kleinere noesten en een subtiele- of juist meer uitgesproken tekening heeft. Zo heeft 1ste keus eikenhout een fijne subtiele tekening en zal het nauwelijks of incidenteel zeer kleine noesten bevatten. Extra rustiek eiken bevat juist grote en grillige noesten en een zeer uitgesproken tekening. Daartussenin zitten nog diverse gradaties, voor ieders smaak is karaktervol eikenhout verkrijgbaar. Wilt u bijvoorbeeld graag een deur met enige tekening en noesten, maar vindt u extra rustiek iets teveel van het goede, dan is rustiek of bis misschien meer uw smaak. Vindt u 1ste keus eikenhout niet ‘levendig’ genoeg en rustiek iets te ‘levendig’, dan bevalt de kwaliteit bis u wellicht beter.

En balkenhout en barnwood?
Balkenhout is eikenhout afkomstig van gebruikte balken en barnwood is eikenhout wat eerder is toegepast in houten schuren. Allebei gerecupereerde bouwmaterialen die door ons worden verwerkt tot zeer fraaie binnendeuren van een buitencategorie. Beide houtsoorten bevatten noesten, een bepaalde levendigheid en een fraaie tekening. Barnwood eikenhout is blootgesteld aan weersinvloeden en dus levendiger dan balkenhout. Uw smaak bepaalt en net als bij alle binnendeuren van Eicq moet u deze deuren in het echt zien om het speciale karakter te ervaren. Ze voegen een heel bijzondere sfeer toe aan uw woning.

Maar wat zijn nou eigenlijk noesten?
Een noest in het hout geeft aan dat op die plaats de boom ooit een levende zijtak bevatte. Een noest zit, anders dan een kwast, vast aan het hout en vormt daar één geheel mee. Bij een kwast is de zijtak van de boom vaak afgestorven waardoor de kwast, vaak al bij het bewerken van het hout, los kan komen. Het eikenhout dat wij gebruiken voor uw binnendeur bevat noesten (klein of groot naar uw keuze), maar geen kwasten. Kwaliteit gegarandeerd. Een noest herkent u aan een ronde, ovale of grillige vorm van harder en donkerder hout. Een grote tak levert een grote noest op, een kleine tak een kleine noest.

Afhankelijk van uw smaak kiest u voor uw Eicq binnendeur dus een houtkwaliteit met meer of minder noesten. 

Woonsfeer natuurlijk.