eiken binnendeur van hoge kwaliteit

Eiken binnendeuren van hoge kwaliteit 

Er is bij binnendeuren, net als bij andere producten, sprake van kwaliteitsverschil tussen de diverse merken. Ogenschijnlijk, zo denkt u wellicht, lijken het dezelfde deuren, maar na enige tijd gebruik wordt het verschil tussen een kwalitatieve binnendeur en een binnendeur van mindere kwaliteit wel duidelijk. De kwaliteit van een binnendeur is ook niet of nauwelijks te zien aan de buitenkant van de deur. Om de kwaliteit goed te kunnen zien moeten we voornamelijk naar de binnenkant van de deur kijken. Maar zelfs dan zullen de verschillen een leek op deurengebied misschien niet direct iets zeggen, het is nogal technisch.

In dit artikel geven we u diverse richtlijnen, in minder technische bewoordingen, waarmee u de kwaliteit van een eikenhouten binnendeur kunt beoordelen.  

Prijsverschil tussen gelijkende binnendeuren

Omdat we niet vaak in ons leven nieuwe binnendeuren kopen is het natuurlijk ook niet vreemd dat de meesten van ons het kwaliteitsverschil niet herkennen tussen een binnendeur van circa € 100,00 of een binnendeur vanaf circa € 400,00. Op het oog zien ze er hetzelfde uit, maar niets is minder waar want het gebruikte materiaal, de constructie en de productiemethode verschillen van elkaar als dag en nacht.

Eikenhouten binnendeuren zijn toch van eikenhout?

Deels is dit waar. Bij de productie van eikenhouten binnendeuren wordt eikenhout gebruikt. Er bestaan ook deuren die de kenmerkende tekening hebben van eikenhout, maar dit zijn vaak bedrukte PVC-achtige platen die op de (veelal honingraatkarton gevulde) deurbody worden verlijmd. Dat zijn dus geen eikenhouten deuren. Dit soort deuren stellen qua gewicht ook niet veel voor en mogen sowieso de naam eikenhouten deur niet dragen.

Er bestaan ook massieve eikenhouten deuren. Dat klinkt natuurlijk mooi en authentiek, maar massief eikenhouten deuren trekken na verloop van tijd onherroepelijk krom. Hout werkt nou eenmaal. Daarom wordt bij massief eikenhouten deuren vaak gebruik gemaakt van een soort uitwendig skelet, de zogenaamde klampen. Zo’n constructie voorkomt overigens nooit helemaal dat de deur krom zal trekken. En een kromme deur, die sluit niet meer goed. Daarnaast moet zo’n deur met klampen ook maar net uw smaak zijn. Ze zijn vrij robuust, dominant, aanwezig en bevatten diverse (hinderlijke) randen en hoekjes.

De betere eikenhouten deur heeft een deurbody van volspaan waarop eikenhout is gelamineerd. Een deur met een vulling van volspaan wordt algemeen gezien als een deur van betere kwaliteit. Volspaan bestaat uit spaanplaat. Dat zijn platen die vervaardigd zijn van zaagsel, stukjes hout en lijm. Op zo’n (dikke) plaat wordt vervolgens een eikenhouten toplaag aangebracht. De groeven die de plankverdeling van de deur worden in deze eikenhouten toplaag gefreesd (daarover verderop meer). Zo’n deur trekt niet krom, maar desondanks zijn er bij deuren die volgens deze productiemethode worden vervaardigd ook significante kwaliteitsverschillen. 

Een binnendeur met volspaanvulling deurbody

Eicq gebruikt volspaan, dus geen holle body, karton of MDF, voor haar binnendeuren. Dit garandeert een deur die niet zal vervormen. De densiteit, oftewel de dichtheid (hoeveelheid materiaal en perskracht) waarin het spaanmateriaal op elkaar is geperst, is bij een Eicq binnendeur enorm hoog. Dat vertaalt zich automatisch ook naar het gewicht van de deur. Een Eicq binnendeur is zwaar. Veel zwaarder dan vergelijkbare producten van andere merken. De lijm die gebruikt bij de productie van de Eicq volspaanbody’s is eveneens van zeer hoge kwaliteit.

Gefineerde eikenhouten binnendeur

Eicq fineert vervolgens een eikenhouten laag op de volspaanbody. Hierbij wordt een zeer hoogwaardige verlijming gehanteerd en de juiste kracht om de delen onlosmakelijk op elkaar te persen. Geduld is hierbij een schone zaak, want wij willen absoluut niet dat de fineerlaag na verloop van tijd loskomt.

Eicq maakt gebruik van Europees eikenhout van zeer hoge kwaliteit. Europees eikenhout verschilt van Amerikaans eikenhout, wat roder van kleur is. Na droging en verzagen wordt ons eikenhout hout door vakkundige ogen en handen (dus geen machines) geselecteerd op kwaliteit. Soms bevat eikenhout een kwast. Deze kan na verloop van tijd loskomen, dus dat soort delen worden niet gebruikt. Delen met noesten komen wel door de selectie. Vervolgens wordt het eikenhout gesorteerd op soort (1ste keus, bis, rustiek of extra rustiek) en kleurnuance. Bij barnwood en balkenhout is dat anders, deze soorten eikenhout zijn meer doorgeleefd wat de binnendeur een zeer aparte en volledig unieke uitstraling geeft. Maar ook bij deze houtsoorten die feitelijk worden hergebruikt wordt een strenge selectie toegepast. De kwaliteit van elke Eicq binnendeur moet buiten kijf staan.

De plankenverdeling van Eicq binnendeuren wordt aangebracht middels groeven. Het eikenhout waarmee uw deur wordt gefineerd bestaat uit één deel waardoor de tekening van het eikenhout fraai doorloopt. Bij binnendeuren uit de serie Elegance wordt eikenfineer met een dikte van 0,6 mm gebruikt. Om deze reden wordt op de positie van de groeven een massief eikenhouten strook verdiept in de deurbody aangebracht zodat daar mooie diepe groef aangebracht kan worden. Bij parketdeuren wordt eikenfineer van 4 mm gebruikt en is het niet nodig om een eikenhouten strook in de deurbody aan te brengen voor de groeven. Het resultaat is in beide gevallen een fraaie eikenhouten binnendeur met plankenverdeling. Binnen de series parketdeuren kan deze plankenverdeling volgens uw eigen ontwerp worden vervaardigd.

Er is bij Eicq binnendeuren dus sprake van een doordachte en kwalitatief zeer hoogwaardige enigineered construction die kwaliteit en een lange probleemloze levensduur garandeert.

De afwerking van uw eikenhouten binnendeur

Oppervlakte- en meubelafwerking, twee verschillende zaken die we u graag uitleggen. Oppervlaktebehandeling wil zeggen welke structuur de oppervlakte van uw binnendeur krijgt: glad, geborsteld of lintgezaagd. Meubelafwerking wil zeggen met welk product u dit oppervlak afgewerkt wilt hebben: olie, vernis of…? Eicq maakt gebruik van zeer duurzame afwerkingsproducten die uw deur in optimale conditie zullen houden en onderhoudsvrij zijn. Behalve bij een geoliede deur, want die moet u zelf jaarlijks een kleine opfrisser geven met olie. 

Kwaliteit van de binnendeur

De kwaliteit van de binnendeur is dus een optelsom van diverse factoren: materiaal, constructie en productiemethode. Aan al deze factoren besteedt Eicq zeer veel aandacht en wordt er niet bezuinigd op kwaliteit. Dat maakt een Eicq binnendeur misschien iets duurder, maar ze zullen tijdens het dagelijks gebruik nooit teleurstellen, mooi blijven en een zeer lange levensduur kennen.

Woonsfeer natuurlijk.