afwerking van uw eiken binnendeuren

De afwerking van uw eiken binnendeuren

De afwerking van uw eiken binnendeur is heel persoonlijk en bepaalt grotendeels de uitstraling en het karakter van uw deur, zodanig dat deze perfect aansluit op de door u gewenste woonsfeer.

Met uitzondering van Eicq parketdeuren barnwood kunt u voor alle Eicq binnendeuren een keuze maken uit diverse afwerkingen aan zowel de oppervlakte (de structuur van het eikenhout) alsmede de meubelafwerking (de behandeling van het oppervlakte van het eikenhout). Eicq binnendeuren worden op ambachtelijke wijze voor u afgewerkt. 

Eerst de keuze voor de oppervlaktebehandeling
Eicq Elegance 1ste keus en Eicq Elegancerustiek zijn alleen met glad oppervlak leverbaar, passend bij het karakter van het toegepaste eikenhout. Eicq Elegance scratch is standaard voorzien van een lintgezaagd motief wat deze deur een ruwere uitstraling geeft. Binnen alle series parketdeuren, met uitzondering van Eicq parketdeuren balkenhout (deze heeft altijd een lintgezaagd en geborsteld oppervlak), kunt u een keuze maken uit een gladde-, geborstelde- of lintgezaagde oppervlaktebehandeling.

Op de pagina’s van de diverse series parketdeuren tonen wij u de verschillen, maar pas bij uw dealer in de showroom kunt u de verschillen echt waarnemen. Door te zien en… door te voelen!  

Dan de keuze voor de meubelafwerking
Eikenhout is een zeer sterke houtsoort, maar wel gevoelig voor vlekken of vocht. Wij raden u daarom altijd aan om te kiezen voor een meubelafwerking. Eicq parketdeuren barnwood zijn volgens een speciaal procédé reeds volledig afgewerkt. Maar voor alle overige series heeft u de keuze uit olie, kleuren (beits), vernis, lak of ceruseren. Elk type afwerking kent specifieke eigenschappen:

eikenhout olie

Olie:

Olie trekt diep door in het hout en vormt geen film op het oppervlak. Oliën is wel een behandeling die periodiek herhaald zal moeten worden, bij voorkeur elk jaar. U brengt de speciale olie aan met een kwast in de lengterichting van de nerf in 1 à 2 dunne lagen. Overtollige olie kunt u verwijderen met een droge schone doek die niet pluist. Eicq kan het oppervlak van uw binnendeur, naast naturel, desgewenst ook voorzien van een olie die op kleur gemengd is: wit, naturel wit of grijs. Hiermee krijgt het oppervlak een zachte kleurzweem terwijl het karakter van het eikenhout behouden blijft. Het oliën van het eikenhouten oppervlak geeft, van alle meubelafwerkingsmogelijkheden, het meest authentieke resultaat, maar kan niet voorkomen dat het eikenhout krasvrij blijft en of verkleurd door de tijd. Ook zal het eikenhout tot op zekere hoogte gevoelig blijven voor vocht, dus u mag een geoliede deur nooit afnemen met een natte doek en vochtvlekken dient u snel te verwijderen. Dit is wel iets om rekening mee te houden. 

eikenhout gebeitst

Kleuren:

Kleuren, oftewel beitsen, is een meubelafwerking die u kiest als u een natuurlijke afwerking van het oppervlak verkiest (zoals het geval bij oliën) waarbij u de deur niet meer jaarlijks hoeft na te behandelen. Onderhoudsvrij dus waarbij de UV-filters in de beits uw deur beschermen tegen de natuurlijke verkleuring die altijd optreedt bij eikenhout. Daarnaast beschermt de beits uw deur tegen vocht en vuil. U heeft de keuze uit wit, naturel wit of grijs. Het karakter en de kleur van het eikenhout blijft behouden, maar de kleurzweem zal intenser zijn dan het geval is bij oliën. 

eikenhout vernis

Vernis:

Op Eicq binnendeuren brengen wij, indien u dat wenst, naturel vernis aan. Vernis legt een stevige filmlaag op het hout en biedt veruit de beste bescherming. Vernis beschermt tegen vlekken en krassen. Het karakter van het eikenhout blijft volledig behouden en uw binnendeur is volkomen onderhoudsvrij. Een vlek op uw deur veegt u zo weg en de deur is bestand tegen vocht. Ook zal de kleur van het eikenhout behouden blijven en niet verkleuren door de tijd. 

eikenhout lak

Lak:

Op uw verzoek kan uw Eicq binnendeur ook zwart gelakt worden (RAL 9011). Wij passen een transparante lak toe waardoor de houtnerf na het lakproces zichtbaar blijft en de fraaie tekening en het karakter van eikenhout dus intact laat, maar dan zwart. De lak dringt enkele millimeters in het hout en sluit de poriën van het hout af. Hierdoor wordt uw deur, net als bij vernissen, geseald en ongevoelig voor vlekken en vocht. Eventuele vlekken, van bijvoorbeeld vingers, kunt u dan ook eenvoudig verwijderen met een vochtige doek, eventueel voorzien van een mild schoonmaakmiddel. Een zwarte eiken binnendeur is een stijlvol icoon in uw woning. 

eikenhout ceruseren

Ceruseren:

Ceruseren is een techniek waarbij wij met een kleurvaste pasta een witte kleur aanbrengen in de nerven van het eikenhout, de dieper liggende delen. Het accentueert de fraaie tekening van het eikenhout terwijl de hoger liggende delen de specifieke kleur van het eikenhout behouden. Na het ceruseren werken wij de deur af met naturel vernis om het geheel op te sluiten en verkleuring op termijn te voorkomen. Het resultaat is een eiken binnendeur die heel fris en karakteristiek oogt, blijft en totaal onderhoudsvrij is. 

Afhankelijk van de door u gekozen oppervlaktebehandeling (glad- of ruw oppervlak) zal het effect van de meubelafwerking anders ogen. Voorbeelden van meubelafwerkingen vindt u op de pagina afwerkingsmogelijkheden.

Woonsfeer natuurlijk.